Camino Francés of Camino del Norte? - lopen

Social Share

• de Camino Francés ("Franse weg") is de bekendste pelgrimsroute door Spanje: van de Frans-Spaanse grens tussen St-Jean-Pied-de-Port en Roncesvalles naar Santiago. (Afstand: circa 790 kilometer; de route is in het Nederlands beschreven)

• de Camino del Norte (“Noordelijke (kust)weg”) start ook aan de grens, maar dan aan de Atlantische kust, bij Irun. In feite gaat het niet om één weg, maar om meerdere wegen: “Los Caminos del Norte”, die op verschillende plaatsen de noordkust verlaten om, via het kustgebergte, aan te sluiten op de Camino Francés.
In de praktijk wordt met de "Camino del Norte" vaak bedoeld: de route van Irun, via Gijón, Ribadeo en Vilalba, naar Santiago. Een andere route verlaat de kust vóór Gijón en gaat via de Camino Primitivo (via Oviedo en Lugo) naar Santiago. Afstand beide varianten: circa 835 kilometer; beide varianten zijn in het Nederlands beschreven).
Andere varianten van de Camino del Norte verlaten de noordkust eerder.

De bekendste zijn:
– de Camino Vasco del Interiór, ook genoemd: de Tunnelroute of de Camino de San Adrián, van Irún (aan de Spaans-Franse grens), via Vitoria-Gasteiz, naar Santo Domingo de Calzada. (Hier vindt u meer informatie in het Engels en in het Duits,
– de Camino del Salvador, van Oviedo naar León (zie voor meer informatie hierover, het antwoord op vraag 7
 

Tot nu toe zijn er elk jaar nog méér pelgrims op de Camino Francés onderweg. Maar bedenk dat bijvoorbeeld in 2011 bijna de helft (!) in of na Ponferrada startte. (Dat is 200 km vóór Santiago).

De afgelopen jaren is het aantal pelgrims op de Camino del Norte flink gegroeid. Deels omdat mensen die eerder de Camino Francés hebben “gedaan” weer op pad willen en dan bijvoorbeeld de Norte kiezen. Deels omdat mensen die voor het eerst op pelgrimspad gaan de Norte kiezen als alternatief voor de “volle” Camino Francés.

Maar als “ineens” relatief veel mensen kiezen voor het alternatief ... wordt het daar druk. Relatief druk, natuurlijk. Vergeleken met de Camino Francés is de Norte nog steeds stil. Maar waar op de Camino Frances de infrastructuur al jaren is meegegroeid met het aantal pelgrims, is dat op de Norte  minder het geval. Sinds enkele jaren zijn er daarom berichten hoorden over een “volle” Camino del Norte, of in elk geval stukken ervan, vooral tijdens de Spaanse zomervakantie (augustus). In die gevallen moeten pelgrims vaak uitwijken naar relatief dure overnachtingadressen, omdat de noordkust erg in trek is bij toeristen.

 

Ons advies, zeker als u voor het eerst op pad gaat: kies de Camino Francés, het is dé klassieke pelgrimsweg door Spanje en de sfeer op de route is uniek. U vindt er afwisselende landschappen, een rijke cultuur, een dicht netwerk van "albergues" (pelgrimsherbergen) en ... het onmisbare besef dat in meer dan 1000 jaar miljoenen pelgrims je zijn voorgegaan.

Bovendien: voor de laatste, drukke 100 kilometer zijn er goede alternatieven, zie > vraag 7.

 

Tip: Als u vanuit Le Puy of Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port wilt lopen en dan verder wilt via de Camino del Norte, vindt u hier een verbindingsroute van Saint-Jean naar Hendaye en Irun, aan de Atlantische kust > Route Saint-Jean-Pied-de-Port naar Irun.