Wat is de beste tijd van het jaar om te pelgrimeren?

Social Share

Een lastige vraag om te beantwoorden. Elke tijd heeft zijn eigen charmes. Voor de wandelende pelgrim uit Nederland is het voorjaar misschien wel het meest geschikt. Je ziet onderweg de kale takken veranderen in groene dakenbladeren en je kunt het zo plannen dat je 25 juli – de naamdag van onze apostel – in Santiago kunt vieren.
Nadeel is dat het nog koud kan zijn, in de hogere gedeeltes ligt vaak nog sneeuw. Niet alle hotels en andere onderkomens hebben in deze tijd hun deuren geopend. Voor de kampeerder geldt hetzelfde, bij het gros van de campings zul je in deze weken regelmatig voor een neergelaten slagboom staan. De meeste campings zijn geopend van half april tot half oktober. Aanvankelijk ben je in deze periode op jezelf aangewezen, later – en meer zuidelijk in Frankrijk – zijn er geleidelijk meer pelgrims om je heen, is er meer drukte en mogelijk ook meer onrust. Op dat moment besef je dat je niet de enige bent die Jacobus wil begroeten.
Voor wie van huis vertrekt, is het geen gek idee om begin juli op pad te gaan. Wie in deze periode onderweg kampeert, vindt alle accommodaties open en twee maanden later wordt het in Zuid-Frankrijk vaak al minder warm en minder druk. 
Maar wie kan enige voorspelling doen over het weer? Zo was in mei 2013 de pas O Cebreiro een dag lang gesloten wegens enorme sneeuwval. Eén ding is wel zeker: het Spaanse Galicië ziet er groen uit, een teken dat het er vaak regent. 
Natuurlijk zijn er ook mensen die begin januari of begin september vertrekken, een deel van de winter mee willen maken om te genieten van de ruigere weersomstandigheden, de eenzaamheid en de rust. 
In het najaar kan het nog heel mooi weer zijn. Er is in ieder geval veel fruit onderweg.
Bij de keuze voor de winter moet je er rekening mee houden dat je In Spanje drie flinke bergketens van 1400 meter hoogte over moet, dat de Meseta (Spaanse hoogvlakte) op ongeveer 800 meter hoogte ligt en Cruz de Ferro op 1504 meter. Op al die plaatsen kan het koud, guur, en extreem nat zijn en het kan er ook hard waaien. Wees niet verbaasd als er zelfs een flink pak sneeuw ligt. 
Sla in geen geval waarschuwingen van de plaatselijke bevolking in de wind. Er zijn al heel wat eigenwijze pelgrims slachtoffer geworden van winterse omstandigheden.
In de winterperiode zijn niet alle gîtes en herbergen geopend en als ze wel open zijn, moet je het vaak zonder verwarming doen. Bedenk dat je in Spanje steeds verder naar het westen loopt. Dit betekent dat het ’s morgens nog lang donker blijft (in de winter tot na negen uur). Voordeel is dat het ’s middags langer licht blijft.