Pelgrimswegen & Gids

Social Share

 

Werkgroep Jacobswegen

De werkgroep Jacobswegen publiceerde in 2011 twee gidsen met zes wandelroutes dwars door Nederland naar het zuiden. Toen de gidsen in 2017 uitverkocht raakten werd een geheel herziene druk gemaakt. Die is in januari 2018 verschenen.
De werkgroep verzorgt ook de digitale ontsluiting van de overige Europese Jacobswegen op de website.
 
Jacobswegen in Nederland, tweede, geheel herziene druk
In de zomer van 2009 vormden twee mensen de nieuwe werkgroep Jacobswegen, die na korte tijd uitgroeide tot een gesmeerd team van vier personen dat binnen twee jaar de wandelgidsen Jacobswegen in Nederland produceerde. In 2017 moest de werkgroep weer aan de bak. En opnieuw mochten ze rekenen op de hulp van bijna tweehonderd genootschapsleden: honderdachttien nalopers gingen op pad, volgden de beschrijvingen kritisch en gaven verbeteringen door. Daarnaast kwamen er nieuwe achtergrondinformatie, nieuwe foto's en enkele bijdragen op verzoek. Zo kwam het project weer op tijd klaar voor de Camino aan het Wad in 2018 en het pelgrimageseizoen 2018.
 
Jacobswegen in Nederland, delen 1 en 2
Deel 1: De wegen vanuit het westen, met Jacobsweg Amstelredam (van Den Oever naar Roermond), Jacobsweg Die Haghe (van Haarlem naar Brugge en Gent) en Jacobsweg Thuredrecht (van Schipluiden naar Kapellen).
Deel 2: De wegen vanuit het noorden en het oosten, met Jacobsweg Nieumeghen (Van Sint Jacobiparochie naar Eijsden), Jacobsweg Amsvorde (Van Uithuizen naar Antwerpen) en Jacobsweg Audenzeel (Van Oldenzaal naar Doesburg)
Extra in de nieuwe druk: de weg van Den Oever naar St. Jacobiparochie, inclusief de Afsluitdijk.
 
 
Boeken bestellen?
De deeltjes kosten voor leden € 17,50 per stuk; samen bedraagt de prijs € 27,50 voor leden. Bestellen kan via de webwinkel.
 
Correcties en aanvullingen
Langzamerhand veranderen routes: er verdwijnt een brug, een komt een woonwijkje bij, er blijkt een interessant kapelletje net buiten de route te liggen. Allemaal redenen om de route een beetje aan te passen. Suggesties voor verbetering en correcties op de bestaande routebeschrijving kunt u voor deel 1 hier downloaden en voor deel 2 hier.
Heeft u al lopend een correctie of aanvulling bedacht? Geef dit dan door via dit contactformulier.
 
GPS-bestanden
De Nederlandse Jacobswegen zijn ook als GPS-bestand en in Google Earth/Maps formaat beschikbaar. Klik hier voor een overzicht in de sectie 'Downloads'.
 
Europese Jacobswegen
Vele tientallen, misschien wel honderd, wegen lopen er vanuit heel Europa naar Santiago de Compostela. Hier vind je het overzicht.
Van veel van deze wegen zijn GPS-bestanden beschikbaar. Ga daarvoor naar de rechterzijbalk van het betreffende land. 
 
 

Leden Werkgroep:
    Bram van der Wees
    Han Lasance
    Jos Peters
    Joukje Eringa
 

 

Geïnteresseerd? Suggesties? Meedoen?

De werkgroep wil zijn werk niet alleen doen binnen studeerkamersferen. We zijn er uitdrukkelijk ook voor de regio’s en collega werkgroepen. Neem daarom voor vragen en suggesties contact met ons op via dit contactformulier