Pelgrimeren voor de jeugd

Social Share

Ook jonge mensen gaan op weg naar Santiago. Soms gaan ze met hun ouders, achter op de fiets of gewoon lopend als ze wat ouder zijn. Een enkele keer start men vanuit Nederland, vaker worden groepen meegenomen om een deel van de camino af te leggen. 'Oefening baart kunst!' is een oud gezegde en dat geldt ook voor lange afstandswandel- en fietstochten.


Daarom heeft de landelijke werkgroep: 'Pelgrimeren voor de jeugd' het format van de Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem overgenomen. Ze heeft zich als doel gesteld ook in andere regio’s dit project in te voeren m.m.v. de regiobesturen van het Genootschap.

 

 

 

Wat willen we precies met dit project?


Jeugd in de leeftijd tot 18 jaar stimuleren te gaan wandelen en zo te komen tot het lopen van pelgrimsroutes. Zo komen ze in aanraking met de natuur, cultuur, religie, spiritualiteit, weersomstandigheden. Ze ontmoeten mensen, ook uit andere landen, zoeken naar onderdak, eten en drinken en leren omgaan met tegenslagen. Hun fysieke mogelijkheden worden ontdekt en de saamhorigheid wordt ontwikkeld. Tijdens hun tochten doen ze vaak afstand van hun leven van alledag: computer, laptop, mobiel, televisie, vrienden en familie. Ze ontdekken dat ze al pelgrim zijn in hun eigen leven!

 

Hoe willen we dat bereiken?

 1. We laten ouders die al ervaring hebben om met hun kinderen te pelgrimeren, lezingen geven. Zij vestigen aandacht op mogelijkheden om met het gezin op pad te gaan.
 2. We bieden kinderen van de basisscholen een mini-camino aan. Leerlingen van de laatste klas zijn  bezig zich voor te bereiden op het vervolgonderwijs, een volgende etappe op hun levenspad.
  Soms gebeurt dat in het begin van het schooljaar: een groepsgebeuren waarin men met elkaar kennis maakt.
  Vaak kiest men voor het einde van het schooljaar om die overgang naar de 'middelbare' wat te benadrukken.
 3. We geven leerlingen van het voortgezet onderwijs, via hun leraren levensbeschouwing en maatschappijleer, de kans meerdaagse tochten mee te maken.
 4. We nodigen via school of wandelcoaches leerlingen tot 18 jaar uit meerdaagse tochten te houden, waarbij de nadruk ligt op zelfredzaamheid en het zelf organiseren van zo’n tocht.
 5. We bouwen een netwerk op van regio’s van het Genootschap waarvan werkgroepen 'Pelgrimeren voor de jeugd' de uitvoerders zijn van onze doelstellingen en projecten.
 6. We publiceren van doelstellingen en  initiatieven. We geven voordrachten op regiobijeenkomsten, op scholen en bij verenigingen.

Wat doen we al?

 1. Een aantal ouders in Nederland heeft al een camino of een deel ervan ondernomen met hun kinderen. Wij geven informatie over hun voorbereidingen, hun tocht en hun bevindingen. 
 2. In Vessem heeft men in 2018 het tweede lustrum gevierd van het project met basisscholen. Elk jaar wandelt men vanuit een Kempisch dorp, met zo’n 700 kinderen op jaarbasis,  van school naar de Pelgrimshoeve in Vessem. Dit initiatief is inmiddels overgenomen door verschillende andere regio’s in Nederland: Zuidoost Brabant, Tiburg/Breda, Den Bosch, Friesland, Noord Holland benooorden het IJ, Arnhem/Nijmegen, Rotterdam/Den Haag. Vele andere regio’s zijn aan het onderzoeken of ze een werkgroep in het leven kunnen roepen.
 3. Een aantal middelbare scholen in Brabant zijn actief op het gebied van pelgrimeren waaronder het Pius X College te Bladel, het Varendonck College in Asten, het Fioretti College in Veghel, maar ook het Catscollege in IJsselstein doet mee. Leerlingen van de eindexamenklassen worden gestimuleerd om een deel van de camino te gaan lopen.

Waar kan ik informatie vinden?

 1. Op internet staan veel video’s over projecten die al gerealiseerd zijn. (zie bij “Pelgrimeren voor de jeugd” – afbeeldingen en video’s)
 2. Artikelen die zijn verschenen en gebundeld: (zie bibliotheek Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Utrecht) of vraag informatie bij de landelijke werkgroep. Ook in 'De Jacobsstaf' zijn enkele artikelen verschenen:
  Jacobsstaf 88 (januari 2011):
  - pag. 3: Als pappa en mamma er maar zijn - Jasper Koedam.
  - pag. 9: Uiteindelijk moet je het gewoon doen - Mark Simons & Marianne van Wetter.
  - pag. 14: Project Pelgrimeren met Kinderen in Vessem - Frans Roijendijk.
  - pag. 18: Met jonge kinderen op weg naar Jacobus - Familie Huijsmans.
  Jacobsstaf 107 – (september 2015):
  - pag. 22: Hij wilde niet in de herberg slapen - Tom Klijnen.
  Jacobsstaf 113 – (maart 2017):
  - pag 8:  Ik wil ook wel eens een keer mee naar Spanje - Henny van Oorschot.
  Jacobsstaf 115 - (september 2017):
  - pag. 40: Je krijgt er wel spierpijn van - Harry Keijsers.
 3. Informatie over projecten die al lopen kan men inwinnen via de voorzitter van de landelijke werkgroep.

 

 

Leden Werkgroep:
Jac Naus

Frans Roijendijk

Edith Elzenga   


   

Interesse?

Wanneer u interesse heeft om mee te doen met een van de projecten of wanneer u zelf een project wilt opzetten, neem dan contact op met leden van de landelijke werkgroep.