Pelgrimspaden in Spanje

Social Share

Nederland België Frankrijk Spanje Portugal

 

Op volledig scherm weergeven

 

Gebruik kaart en downloads

Standaard zichtbaar zijn de Spaanse Pelgrimspaden en voorzieningen. Overige opties (ingezonden foto's en Pelgrimspaden Frankrijk en Portugal) kunt u zichtbaar maken door op het oogicoon links van de gewenste optie in de lijst te klikken.

Meer informatie over een route of overnachtingsadres wordt zichtbaar als u in de kaart op een route of overnachtinglocatie klikt. Een cijfer geeft weer dat er rond deze locatie meerdere voorzieningen zijn, als u inzoomt ziet u de informatie van iedere aparte voorziening.

 

Deze routes en overnachtingsadressen kunt als KMZ of ale GPX bestand downloaden vanaf deze pagina, de adressen ook als PDF. Er is ook een handleiding voor het installeren van deze bestanden op een smartphone.


Pelgrimspaden Spanje

Dè klassieke pelgrimsweg door Spanje is de Camino Francés ('Franse weg'): van de Frans-Spaanse grens tussen St-Jean-Pied-de-Port en Roncesvalles of vanaf de Col du Somport naar Santiago. Maar het is niet de oudste weg, dat is de weg langs de kust, de Camino del Norte met de afbuiging naar de Camino Primitivo. Deze route was (en is) zwaarder dan de Camino Francés, maar in de begintijd van de pelgrimage naar Santiago wel veel veiliger. Pas toen de 'Reconquista', de herovering (op de Moren, het noorden voldoende veilig had gemaakt, werd de Camino Francés dé hoofdroute. Langs de Camino del Norte is dat verleden nu nauwelijks speurbaar, op de Camino Primitivo en de Francés des te meer.

.

Door de populariteit van de Camino Francés zijn de afgelopen jaren in Spanje steeds meer Caminos uitgezet, vanuit alle hoeken van het land. (Zie het kaartje hierboven). De meest populaire Caminos zijn: de Camino Francés (56,9%), de Camino Portugués (24,9%), de Camino del Norte (5,8%), de Camino Primitivo (4,6%), de camino Ingles (4.3%) en de Vía de la Plata (2,8%). (Percentages van het totaal aantal pelgrims dat in 2018 in Santiago aankwam; bron: het pelgrimsbureau)

Naast de tracks op de downloadpagina kunt u in Spanje natuurlijk ook gebruik maken van GPS-tracks van medelopers.

 

Heeft u uw hoofdroute door Spanje al gekozen? Dan vindt u hier aanvullende informatie.
Twijfelt u nog? Dan is het misschien zinvol om eerst dit onderdeel te lezen > help mij op weg.


Fotolocaties

Hier vindt u foto's van medepelgrims.

 

Wilt u zelf foto's delen met anderen? Dat kan als u lid bent. Log in en ga naar  deze link.
Voor een beschrijving van de volledige procedure klik  hier.
Alle ingezonden foto's zijn te zien in de  fotogalerij.

 

Reisgidsen

Er is een grote keuze van gidsen voor de verschillende Spaanse camino's. Een overzicht daarvan vindt u in onze
webwinkel

of in een

reisboekhandel

 

Daarnaast geeft onze Engelse zusterorganisatie (Confraternity of Saint James - CSJ) diverse gidsen in eigen beheer uit. Deze vindt u op hun

> website.