Pelgrimspaden in Nederland

Social Share

Nederland België Frankrijk Spanje Portugal

 

Op volledig scherm weergeven

 

Gebruik kaart en downloads

Standaard zichtbaar zijn de Nederlandse Pelgrimspaden en voorzieningen. Overige opties (ingezonden foto's en Pelgrimspaden België) kunt u zichtbaar maken door op het oogicoon links van de gewenste optie in de lijst te klikken.

Meer informatie over een route of overnachtingsadres wordt zichtbaar als u in de kaart op een route of overnachtinglocatie klikt. Een cijfer geeft weer dat er rond deze locatie meerdere voorzieningen zijn, als u inzoomt ziet u de informatie van iedere aparte voorziening.

 

Deze routes en overnachtingsadressen kunt als KMZ of ale GPX bestand downloaden vanaf  deze pagina, de adressen ook als PDF. Er is ook een  handleiding voor het installeren van deze bestanden op een smartphone.


Pelgrimspaden Nederland
Ook vanuit Nederland liepen in de middeleeuwen pelgrims vanuit huis naar Santiago de Compostela, en weer terug. Hoe men toen liep is niet bekend, maar door de opkomst van het pelgrimeren in de laatste decenia was er een groeiende behoefte aan beschreven Pelgrimswegen in Nederland richting Santiago.

Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2011 heeft het Genootschap, met behulp van vele leden, opnieuw Pelgrimswegen in kaart gebracht en deze beschreven in de dubbelgids Jacobswegen in Nederland. Samen met al bestaande paden als het Jabikspad in Friesland en het Jacobspad in Groningen en Limburg is hiermee een heel Nederlands netwerk van Pelgrimspaden ontstaan. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om vanuit de eigen voordeur snel een beschreven Pelgrimspad richting Santiago te bereiken. Ook zonder Santiago als doel kan men deze routes uiteraard ook bewandelen!

 

Deze Jacobswegen voeren langs routes die de middeleeuwse pelgrim ook zou hebben kunnen lopen. Vrijwel alle Jacobskerken en –gasthuizen worden aangedaan, en ook andere plaatsen die voor de pelgrim van belang waren. De Jacobswegen door Nederland sluiten naadloos aan op de pelgrimswegen door België


Pelgrims voor pelgrims

Gastvrijheid bij andere pelgrims thuis.
Hier vindt u hierover meer informatie, leden vinden op deze  downloadpagina de adressen.

 


De Keltische camino van Utrecht

Deze mini-camino heeft voor elk wat wils. Wat wil je?

 

Alvast oefenen voor het "echte werk" straks in Spanje of Ierland? It's a walk in the park. Je komt op deze tocht door 5 parken en die 5 kerken zijn ook van buiten mooi.

Je bent een enthousiaste pelgrim en je wilt dat enthousiasme ook op je (klein) kinderen overbrengen? We hebben een heleboel stempelplaatsen opgenomen. Dat wordt straks de blits maken bij je vriendjes.

Je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van deze streek? Je spit alle opgenomen websites door, bezoekt alle kerken en leest het boek "Bilts Hoogkruis". Zo zie je voortaan Utrecht en De Bilt ook eens vanuit een ander perspectief.

Lees meer


Fotolocaties

Hier vindt u foto's van medepelgrims.

 

Wilt u zelf foto's delen met anderen? Dat kan als u lid bent. Log in en ga naar deze link.

Voor een beschrijving van de volledige procedure klik hier.
Alle ingezonden foto's zijn te zien in de fotogalerij.

 

Stempelpunten

Voor een lijst met stempelpunten klik hier

Reisgidsen

> webwinkel

> reisboekhandel

 

Wijzigingen gids 'Jacobswegen in Nederland' (tweede druk)

> deel 1
> deel 2