Help mij op weg - fietsen

Social Share

 Vanuit Nederland kunt u nu helemaal naar Santiago fietsen aan de hand van reisgidsen èn markeringen onderweg. Er zijn twee hoofdroutes: de St. Jacobs Fietsroute en de route Langs Oude Wegen, beide met varianten en meerdere aan rij mogelijkheden. Hierna helpen wij u graag bij het uitstippelen van uw route.

 

Een paar opmerkingen vooraf

Er zijn veel wegen die naar Santiago leiden en er is niet één “beste” route. Iedereen zal de verschillende mogelijkheden immers anders inschatten. Een voorbeeld. De lengte van de routes is makkelijk te vergelijken: de St. Jacobs Fietsroute is zo'n 200 km langer dan de route Langs Oude Wegen. De lengte zegt echter lang niet alles over de zwaarte. Grotere hoogteverschillen maken:

- de route Langs Oude Wegen zwaarder dan de St. Jacobs Fietsroute, en

- in Spanje: de alternatieve route door het Cantabrisch gebergte zwaarder dan de gebruikelijke route via Logroño, Burgos en León.

Maar ook hoogteverschillen zijn betrekkelijk: een mooie, boeiende route doet kilometers vergeten, een saaiere route laat u kilometers aftellen. Enzovoorts.

 

Hierna proberen we enkele veel gestelde vragen te beantwoorden. Om het overzichtelijk te houden gaan we er daarbij vanuit dat u thuis vertrekt of ergens op de route tussen thuis en Santiago èn dat u één van de hiervoor genoemde pelgrimsroutes volgt (of een combinatie ervan).

Wilt u via een andere route naar Santiago fietsen? Kijk dan hier > informatie per land

 

Kies uw route

1. vanuit huis of niet? > klikken voor het antwoord

2. in België en Frankrijk: Langs Oude Wegen of via de St. Jacobs Fietsroute?  > idem

3. even tussendoor: vóór en na Saint-Jean-Pied-de-Port > idem

4. in Spanje: langs de klassieke route of via de bergen? > idem

5. naar het einde van de wereld? > idem

6. hoe kom ik van Santiago terug naar huis? > idem


Heeft u uw hoofdroute bepaald? Dan:
- vindt u hier, per land, meer gedetailleerde informatie > Nederland, België, Frankrijk en Spanje, en
– kunt u hier uw reis plannen en begroten.

 

Aanvullingen bij de routegidsen voor fietsers.

Zodra het manuscript van een routegids naar de drukker gaat is de kans op veroudering van de inhoud groot. Er kan een nieuwe autoweg zijn aangelegd of een spoortracé aangepast. Het komt regelmatig voor dat een onderdakadres ophoudt te bestaan. Clemens Sweerman (de auteur van

"Sint Jacobsfietsroute" en "Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden") verzorgde jaarlijks een lijst met aanvullingen bij de meest recente druk. Zijn weduwe Wobien Doyer zet deze activiteit nu voort. We raden u aan kennis te nemen van deze aanvullingen en waar nodig een notitie te maken in het betreffende gidsje. Dan komt u onderweg niet voor verrassingen te staan.

 

Klik hier voor aanvullingen bij "Sint Jacobsfietsroute deel 1, 2 en 3" (= een link naar de betreffende pagina op de website van de Europafietsers)

 

Klik hier voor aanvullingen bij "Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden deel 1 en 2".

 

Aanvullingen bij "In het spoor van El Cid, van Burgos naar Valencia" vindt u hier.

Dit is weliswaar geen route naar Santiago de Compostela maar de gids kan ook erg goed in omgekeerde richting worden gevolgd en dan rijdt u wel in de richting van het goede doel.