Pelgrimspaden in Frankrijk

Social Share

Nederland België Frankrijk Spanje Portugal

 

Op volledig scherm weergeven

 

Gebruik kaart en downloads

Standaard zichtbaar zijn de Franse Pelgrimspaden en voorzieningen. Overige opties (ingezonden foto's en Pelgrimspaden België en Spanje) kunt u zichtbaar maken door op het oogicoon links van de gewenste optie in de lijst te klikken.

Meer informatie over een route of voorziening wordt zichtbaar als u in de kaart op een route of voorziening klikt. Een cijfer geeft weer dat er rond deze locatie meerdere voorzieningen zijn, als u inzoomt ziet u de informatie van iedere aparte voorziening. Dit voorzieningenoverzicht is beschikbaar voor de door Nederlanders meest gelopen routes door Frankrijk via Vezelay en Le Puy. Van andere routes is er geen voorzieningenoverzicht.

 

Deze routes en overnachtingsadressen kunt als KMZ of ale GPX bestand downloaden vanaf deze pagina, de adressen ook als PDF. Er is ook een handleiding voor het installeren van deze bestanden op een smartphone.


Pelgrimspaden Frankrijk

Al in de 'Codex Calixtinus' (12e eeuw, één van de oudste geschriften over de Camino) worden deze vier hoofdroutes door Frankrijk genoemd: de Via Turonensis vanuit Parijs en Tours, de Via Lemovicensis vanuit Vézelay, de Via Podiensis vanuit Le Puy-en-Velay, en de Via Tolosona vanuit Arles.

De eerste drie routes komen bij elkaar vlak vóór Saint-Jean-Pied-de-Port, van waaruit de tocht verder gaat, de Pyreneeën over, richting Pamplona. De Via Tolonosa steekt de Pyreneeën meer oostelijk over, via de Col du Somport, en sluit dan in Pamplona op de drie andere routes aan.

 

Tips:
- Via Turonensis: Er is een fietsroute langs autoluwe wegen van Bordeaux naar St. Jean Pied de Port die ook vaak door wandelaars wordt gebruikt: de 'St Jacobsroute deel 2, van Tours naar de Pyreneeën' > gids (inclusief overnachtingsmogelijkheden).
 
- Via Lemovicensis: De werkgroep 'Pelgrimsweg Vézelay' van het NGSJ heeft uitgebreide informatie over deze route. Deze informatie staat op het nieuwe portaal Voie de Vézelay (pelgrimsweg van Vézelay). Dit portaal is gemaakt door de vijf Jacobsgenootschappen die deze route ondersteunen. Het nederlandstalige onderdeel wordt verzorgd door de genoemde werkgroep.

Covid-info van de Via Lemovicensis - niet voor andere routes (10 juli 2020)
De pelgrimswegen zijn weer open, maar niet al het onderdak. Zie de kaart voor meer informatie:
•         grijze marker = het overnachtingsadres is nog dicht, blijft dicht, of: situatie nog onbekend. 
•         kastanjebruine of rode marker = het overnachtingsadres is open. 
Klik op een marker voor meer informatie. Let op: 
•         reserveer tijdig, ook omdat dit jaar vaak minder plaatsen beschikbaar zijn.
•         de kaart bevat de laatste informatie; de GPX-/KML-bestanden (op de download pagina) worden minder frequent aangepast.
 

Heeft u uw hoofdroute door Frankrijk al gekozen? Dan vindt u hier aanvullende informatie.
Twijfelt u nog? Dan is het misschien zinvol om eerst dit onderdeel te lezen > help mij op weg.


Fotolocaties
Hier vindt u foto's van medepelgrims.

 

Wilt u zelf foto's delen met anderen? Dat kan als u lid bent. Log in en ga naar  deze link.
Voor een beschrijving van de volledige procedure klik  hier.
Alle ingezonden foto's zijn te zien in de  fotogalerij.