Spanje

Social Share

Bijgewerkt tot 12-9-2020

 

Tekstgedeeltes in rood zijn bij de laatste update aangepast.

 

Code oranje

Door het toegenomen aantal besmettingen is per 25 augustus het reisadvies voor heel Spanje aangepast naar oranje, waarbij wordt afgeraden naar Spanje te reizen en dit evt. alleen te doen voor noodzakelijke reizen.

 

Grenzen zijn wel open

De grenzen tussen Spanje en andere EU landen blijven op dit moment open.

Infrastructuur van de camino

- vanaf 1 juli is het pelgrimskantoor in Santiago weer open

- vanaf 1 juli is het pelgrimskantoor in Saint Jean Pied de Port weer open

- vanaf 3 juli is albergue in Roncesvalles weer open

- de 'Huiskamer van de Lage Landen' zal de rest van dit jaar gesloten blijven

- in Galicië blijven de meeste Xunta-albergues gesloten. Voor iedere andere autonome regio's lijkt er een wisselen beleid over de opening. Informeer vooraf wat er open is.

 

Er zijn albergues die langer dicht blijven of die hebben al aangekondigd het hele jaar dicht te blijven. In deze periode zijn er minder bedden beschikbaar dan normaal maar door het kleinere aantal pelgrims is er voor zover bekend van een tekort nergens sprake.

In de maand augustus was het aantal pelgrims dat in Santiago een compostella kregen ongeveer 30% van het aantal in dezelfde maand vorig jaar. In september lijkt er een grotere daling te zijn t.o.v. vorig jaar.

 

Een Spaanse toerisme instituut heeft contouren van richtlijnen opgesteld waaraan hotels en albergues kunnen gaan voldoen, een Engelse vertaling daarvan is hier te vinden.

 

Overzichten van open albergues

Op het internet verschijnen in rap tempo overzichten van welke albergues wanneer open gaan. Wij zullen proberen deze hier zoveel mogelijk te plaatsen. Vindt u een overzicht dat hier niet bijstaat, laat het ons dan per mail weten via info@santiago.nl.

 

Wat tot nu toe bekend is:

Camino Frances - Gemaakt door Gronze.com (deze lijst wordt regelmatig geactualiseerd, alleen het deel tussen Roncesvallen en Logrono)

Camino Frances - Gemaakt door Miam Miam Dodo.

Camino Primitivo - Gemaakt door Raimund Joos (een PDF wordt automatisch gedownload)

Camino del Norte - Een link naar een PDF lijst

Via de la Plata - Gemaakt door Via de la Plataguide

Gedurende het hele jaar 2020 zullen de volgende herbergen gesloten blijven:

Camino Fisterra: Albergue de Peregrinos de San Roque-Corcubión,

Camino Portugués: Hospital de Peregrinos San Antonio de Herbón-Padrón,

 

Coronamaatregelen:

Een kort overzicht van Corona maatregelen die voor pelgrims van belang zijn:
- Mondkapjes: zijn buiten altijd verplicht en worden ook door iedereen gedragen. In de praktijk kan men het mondkapje afdoen als mijn duidelijk buiten bewoond gebied is. Daarnaast kan het een mondkapje ook verplicht zijn in bars, hotels of albergues, afhankelijk van het protocol. Het is dus noodzakelijk er altijd één bij te hebben. De boete voor het niet dragen op plekken waar het verplicht is, is €100. Daarnaast is een mondkapje ook verplicht in het openbaar vervoer (ook het vliegtuig), en in de auto als men er in zit met mensen waarmee men geen huishouden deelt.

 

Uit de praktijk hieronder de bevindingen van Aldert Seinen en Mariska de Graauw die in juli op pad waren:

We zijn gestart 160 km vanaf Santiago, in O Cebreiro. In Spanje wordt serieus omgegaan met mondkapjes. In elke winkel of horaca gelegenheid draagt het personeel mondkapjes. Dat wordt ook van de consument gevraagd tenzij je gaat zitten om te eten/drinken. 
Het is nu erg rustig met wandelaars. We zitten soms met z’n tweeën in een gelegenheid voor 100 mensen. Dat maakt ook dat er auberges gesloten zijn en je soms 1-3 km verder moet lopen tot de volgende. Iedereen is hier wel erg blij dat het weer open is en de sfeer is optimaal vriendelijk en gastvrij. Na Sarria is het wel drukker geworden en komen we meer mensen tegen. Bijna zonder uitzondering alleen Spanjaarden. We horen dat er slechts enkele Europeanen lopen  Vanuit andere continenten is er niemand. Normaal is 50% slechts Spaans. 
Ook bij het eindpunt is het erg rustig hebben we van een vriend gehoord. (Geen rijen bij de laatste post)
Al met al is het prima te lopen en lijkt deze tijd eerder voordelen dan nadelen te hebben.


- Afstand: voorheen was de minimale onderlinge afstand in Spanje 2 meter, inmiddels is dat net als in Nederland 1.5 meter.
- Handen wassen: net als in Nederland wordt ook in Spanje gevraagd regelmaatig de handen te wassen. In bars, winkels en albergues kan dit verplicht zijn. Zelf een flesje met zeep of desinfecterend middel meenemen kan handig zijn.

- Coronaprotocols in albergues en hotels: alle overnachtingsplaatsen zullen een eigen coronaprotocol hebben, met eigen regels hoe en waar te lopen. Omdat iedere overnachtingsplaats anders is, zal iedere plek eigen regels en maatregelen hebben. Stel je daarvan bij binnenkomst op de hoogte.
- Coronaverschijnselen: als je in Spanje last krijgt van coronaverschijnselen, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test en vermijd dan uiteraard ieder contact met anderen. In bijna iedere plaats die zo groot is dat er twee supermarkten zijn, is waarschijnlijk ook een gezondheidscentrum (centro de salud). Mocht je geïnfecteerd zijn dan, dan moet je (samen met je reisgenoten) in quarantaine en kun je niet terugkeren naar Nederland.
Verzekering: kijk na wat de voorwaarden zijn van je (zorg)verzekering, het kan zijn dat niet alles rondom het coronavirus standaard vergoed wordt.
- Nieuwe coronagolf: als de situatie in Spanje opnieuw verslechtert, kan de Spaanse regering besluiten tot een nieuwe lockdown waardoor je mogelijk niet terug kunt of mag naar Nederland. Nederland heeft aangegeven mensen in dat geval niet te repratrieren.

- In deze 'Infograpic' van het Nederlands Ambassade in Spanje vind u een overzicht van de maatregelen, inclusief belangrijke telefoonnummers voor als u in Spanje symptomen van corona krijgt.

- Rookverbod: nieuw is dat er een rookverbod is als 2 meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Dit rookverbod geldt inmiddels voor de meeste regio's waaronder Galicië.

 

En tot slot: in Nederland is er discussie over het nut en noodzaak van de geldende regels. Als je op pelgimstocht gaat, besef dan dat je in albergues en hotels dagelijks met wisselende mensen in één ruimte of gebouw bent waarbij mensen niet ieder moment 1.5 meter afstand houden. Respecteer daarom de regels zoals die in Spanje gelden; voor het gastland, voor de camino, voor de hospitaleros en voor andere pelgrims om je heen die al dan niet tot een risicogroep behoren.

 

Verdere informatie

- Meer officiële informatie in het Spaans vindt u op de site van het Spaans Ministerie van Volksgezondheid.

- Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland voor reizen naar Spanje.

- De Nederlandse ambassadeur in Spanje gaf eerder dagelijks, maar inmiddels wekelijks een toegankelijk geschreven 'stand van zaken' over de situatie in Spanje. Dit is voor iedereen te lezen op de facebookpagina van de ambassade.

 

Klik op onderstaande links voor meer informatie over:
Portugal
België
Frankrijk