Oversteek Pyreneeën

Social Share

Saint-Jean-Pied-de-Port is al eeuwenlang een belangrijke halteplaats vóór de oversteek van de Pyreneeën. 'Pied-de-Port' betekent: 'aan de voet van de pas'. De streek zelf wordt 'Cize' genoemd.

 

In de Codex Calixtinus (12e eeuw, één van de oudste geschriften over de Camino de Santiago) wordt de oversteek van de Pyreneeën als volgt beschreven:
"Daar, in dat Baskenland, komt de weg van Saint-Jacques uit bij een heel hoge berg, die "passage van Cize" heet (...). Zij is zo hoog, dat zij die haar beklimmen denken dat zij het hemels gewelf aanraken (...). Vlakbij deze berg, naar het noorden, is de vallei die "Valcarlos" wordt genoemd. Zij die door deze vallei gaan (...) hoeven de berg niet te beklimmen.


Vanaf Saint-Jean (op 146 meter) zijn er dus twee routes over de Pyreneeën naar Roncesvalles (op 952 meter):

 • de hoge route, de 'route Napoléon' (via de GR 65: de rode route 'B' op het kaartje hiernaast). Hoogste punt: de Col de Lepoeder, op 1410 meter
 • de route door 'het dal van Karel (de Grote)', via het gelijknamige dorp Valcarlos (de groene route 'A' op het kaartje hiernaast). Hoogste punt: de Puerto de Ibañeta, op 1057 meter. De fietsers gaan via de D933. Voor de lopers is een route uitgezet die de D933 zoveel mogelijk mijdt.

De afstand Saint-Jean - Roncesvalles is circa 25 km.

 

De meeste pelgrims beginnen hun tocht in Saint-Jean (of verderop). De eerste etappe, de Pyreneeën over, is dan meteen één van de zwaarste. Zeker na een lange reis en met een vaak nog te volle rugzak. Goede alternatieven zijn:

 • eerst een dag pas-op-de-plaats te maken in Saint-Jean, of...
 • een deel van de dag en dan ‘s middags naar de herberg Orisson te lopen en zo de oversteek in twee etappes te maken, of...
 • niet voor de klassieke, 'hoge' route te kiezen, maar voor de 'lage' route, over Valcarlos, of...
 • eerst een paar dagen in te lopen, bijvoorbeeld: van Saint-Palais naar Saint-Jean of
 • loop in 7 dagen van Lourdes naar Saint-Jean-Pied-de-Port

Misschien helpt het volgende om een goede keus te maken:

 1. bent u er klaar voor?
 2. oversteek: in één dag of onderweg overnachten?
 3. route: 'Napoléon' of 'Valcarlos'?
 4. 'Napoléon': waar overnachten?
 5. 'Valcarlos': waar overnachten?

In Roncesvalles aangekomen kunt u overnachten in de 'albergue' (pelgrimsherberg) bij het klooster, dat in 1132 is gesticht om onderdak te bieden aan pelgrims.