De Keltische Camino van Utrecht

Social Share

Deze mini-camino heeft voor elk wat wils. Wat wil je?

 

Alvast oefenen voor het "echte werk" straks in Spanje of Ierland? It's a walk in the park. Je komt op deze tocht door 5 parken en die 5 kerken zijn ook van buiten mooi.

Je bent een enthousiaste pelgrim en je wilt dat enthousiasme ook op je (klein) kinderen overbrengen? We hebben een heleboel stempelplaatsen opgenomen. Dat wordt straks de blits maken bij je vriendjes.

Je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van deze streek? Je spit alle opgenomen websites door, bezoekt alle kerken en leest het boek "Bilts Hoogkruis". Zo zie je voortaan Utrecht en De Bilt ook eens vanuit een ander perspectief.

 

Het is een bekend fenomeen: je bent naar Santiago gepelgrimeerd en opeens zie je thuis ook overal schelpen. Na een weekje Celtic Camino lopen in Ierland gebeurt er iets dergelijks. Lopend over een zonovergoten Janskerkhof knipper je met je ogen en waan je je voor één moment in Spanje. Maar nee, het is toch anders. Bij deze processie wordt de reliekschrijn van de Ierse Heilige Willibrord, de eerste verkondiger van het christelijk geloof in onze streken, vanaf het Janskerkhof teruggebracht naar zijn vaste plaats in de Sint Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat. Wolken wierook in de najaarszon. Als de processie het Domplein bereikt, luiden de klokken van de Dom feestelijk. Biddend en zingend trekt het gezelschap naar de kathedraal waar een vesperviering is en waar na afloop iedereen welkom is om onder het genot van een drankje terug te kijken op deze bijzondere gebeurtenis.

 

Willibrord komen we hier trouwens wel vaker tegen: zijn standbeeld op het Janskerkhof, de prachtige Willibrordkerk aan de Minrebroederstraat en misschien in de toekomst zelfs zijn kerkje onder het Domplein. Bij DOMunder kun je 2000 jaar geschiedenis in Utrecht zien. Het fundament van de zevende eeuwse kerk van Willibrord ligt nog helemaal gaaf onder de grond en bij DOMunder koesteren ze de droom van een tweede ondergronds bezoekerscentrum op die lokatie.

 

En als je dan toch op het Domplein bent, loop even binnen bij Bar Walden. In hun kelder zijn nog de restanten te zien van wat eens paleis Lofen was. Dit paleis werd in 1040 gebouwd in opdracht van keizer Hendrik III en het speelde ook een belangrijke rol in 1122, toen Utrecht de officiële stadsrechten kreeg. Keizer Hendrik V bevestigde het stadsrecht namelijk, en dat gebeurde in Lofen. In datzelfde jaar gaf zijn gemalin keizerin Mathilde in een oorkonde erkenning aan het St. Laurensklooster bij Oostbroek. De keizerin eindigde haar oorkonde met: "In naam van God gezegend" - de lijfspreuk van Willibrord.

 

En dan is het voor de doorgewinterde pelgrim slechts een aangenaam wandelingetje naar  het Bilts Hoogkruis en het Landgoed  Oostbroek.  Op initiatief van de Stichting Bilts Hoogkruis is de eeuwenoude band met Ierland blijvend in herinnering geroepen, door in het jubileumjaar 2013 een Iers Hoogkruis te plaatsen in het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Hoogkruisen zijn kenmerkend voor de Keltisch-christelijke cultuur. Het zijn stenen monumenten die in Ierland, Schotland, Cornwall en Wales worden aangetroffen op kloosterterreinen en bij kerken, op begraafplaatsen en soms op kruispunten van wegen.

 

Het grondgebied van de huidige gemeente De Bilt was ooit moerasgebied. Rond het jaar 1113 trokken enkele ridders zich terug in het veen om er een klooster te stichten. Een middeleeuwse kroniek meldt dat één van deze ridders, waarschijnlijk Theoderik, vooraf op bedevaart was geweest naar de louteringsgrot van St. Patrick in Noord-West Ierland. Uit heel Europa kwamen daar ridders naar toe om boete te doen voor hun krijgsverleden en een ander leven te beginnen. Gelouterd kwam Theoderik terug en stichtte samen met ridder Herman het Sint Laurensklooster bij Oostbroek. Het leven in dit klooster bleef Iers gekleurd, geïnspireerd door de ervaringen van ridder Theoderik, in de traditie van Willibrord. Ook kregen de soberheid, de discipline van bidden en hard werken, de zorg voor armen en zieken - in alle Ierse kloosters belangrijke doelen - in deze abdij vorm. Het harde werken betekende hier eeuwenlang sloten graven, ons landschap laat nog altijd dit monnikenwerk zien.

 

                            Downloads

Routebeschrijving

 

Routekaart

 

Route KML

 

Route GPX

 

Stempelformulier

 

Keltische strijder

 

 

Op volledig scherm weergeven