Het Genootschap levert

Social Share

documenten en informatie die de tocht vergemakkelijken.


De pelgrimspas is een op naam gesteld document dat op de camino’s naar Santiago de Compostela noodzakelijk is om toegang te krijgen tot de speciale pelgrimsonderkomens (refugios en albergues). Dit internationaal erkende document dient tevens om in Santiago de Compostela het bewijs van het voltooien van de pelgrimstocht, de ‘Compostela’, te verkrijgen. 

De pelgrimspas van het Genootschap, ook wel de ‘Credencial del Peregrino’ genoemd, is uitsluitend beschikbaar voor leden van het Genootschap en wordt gratis verstrekt bij aanmelding als lid. Leden kunnen, na inloggen, een nieuwe pas bestellen via de winkel op de website (zie grijze balk).

 

Onze website geeft informatie over de vereniging zelf, en bevordert het contact tussen de leden. 

Daarnaast vindt u hier algemene informatie over de voorbereiding van de tocht. 

Een onderdeel van de website is de webwinkel waar u onder andere reisbeschrijvingen en boeken kunt zien en aanschaffen.

 

Het Genootschap geeft vier maal per jaar het blad de Jacobsstaf uit. Hierin staan onder meer artikelen over

  • de praktische aspecten van het pelgrimeren,
  • de (kunst)historie van de Jacobswegen,
  • de spiritualiteit van de pelgrim,
  • activiteiten van het Genootschap, de regio-afdelingen en de buitenlandse genootschappen.

Leden krijgen de Jacobsstaf toegezonden en kunnen in de Jacobsstaf en via de website oproepen en aanbiedingen plaatsen.

 

Regelmatig wordt een digitale nieuwsbrief, de Ultreia, verzonden met zeer recente informatie over o.a. activiteiten van regio-afdelingen en nieuwe boeken.

 

In sommige gevallen fungeert het Genootschap als uitgeverij.

 

De Compostela

Als u minstens de laatste 100 kilometer naar Santiago hebt gelopen, de laatste 200 kilometer op de fiets of de laatste 100 kilometer met een paard hebt afgelegd, kunt u bij het pelgrimsbureau in de straat Rua das Carretas 33 in de buurt van de kathedraal een compostela aanvragen en wordt de laatste stempel in uw pelgrimspas gezet.

 

Let op! als u alleen de laatste 100 kilometer loopt, 200 kilometer fietst of 100 kilometer met een paard aflegt moet u twee stempels per dag in uw pelgrimspas hebben staan!

 

Als u lid bent van het Genootschap wordt u dringend verzocht uw compostela te registreren via de website. Na inloggen gaat u naar "Mijn profiel" en de tab "Register" en klikt u op "Voeg register registratie toe" om uw compostela aan te melden. U moet dan tevens een gescande versie, of een digitale foto, van uw compostela meesturen.

Registreren per post blijft mogelijk maar is niet aanbevolen. Stuur een kopie van uw compostela, vergezeld van de ingevulde achterzijde van de brief die u bij uw pelgrimspas hebt ontvangen, naar de ledenservice in Utrecht.

 

Uw naam wordt in beide gevallen opgenomen in het Compostela register en in de Jacobsstaf vermeld.

Tevens geeft de inzending recht op het kopen van een fraai verguld of verzilverd Jacobsschelpje. Ook kunt U  een Compostela register bestellen. In de eerste helft van het nieuwe jaar wordt dit register verzonden.