Gebruik met smartphone

Social Share

Download als PDF

This manual in English

Smartphone onderweg

Apps, routes én overnachtingsadressen in je smartphone

 

 

 

Als je een smartphone meeneemt op je camino, kun je verschillende apps downloaden die je onderweg van informatie kunnen voorzien.

Op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ) vind je routebestanden die via een aantal apps te openen zijn en waarmee je, als je dat wilt, de camino kunt lopen zonder verder kaarten mee te nemen. Ook zijn er van België, Frankrijk, Portugal, Nederland en de enkele Spaanse Camino's bestanden die de overnachtingsplaatsen met alle informatie daarover op de juiste plaats op de kaart zetten.

 

 

Hoe gaat dit in z'n werk?

- Apps

Allereerst moet je een geschikte app installeren waarin je het routebestand kunt zetten. Er zijn er verschillende zoals: Maps.me, Google maps , Here, OSMand, Oruxmap en Viewranger. Al deze apps hebben hun eigen voor- en nadelen.

 

Voor de overzichtelijkheid van deze handleiding gaan we in op één specifieke app, die ons inziens erg geschikt is: Maps.me. Deze app is gratis, eenvoudig in gebruik, vraagt relatief weinig geheugen én is - eenmaal gedownload – geheel offline te gebruiken. Eenmaal geïnstalleerd kun je kaarten (Open Street Map) van de hele wereld gratis downloaden.

Deze app is beschikbaar voor Android en voor IOS (IPhone)

Ook als je gebruikt maakt van een andere app kun je deze handleiding gebruiken, alhoewel het installeren dan op kleine delen ook iets zal afwijken.

Hoe installeer je de app Maps.me?

 • Ga met je smartphone naar: Play store (android) of Apple store (IOS)
 • Zoek op: Maps.me
 • Selecteer: Maps.me
 • Accepteer de toegangen
 • Open de app na het downloaden en installeren

Je ziet nu een globale kaart. De gedetailleerde kaarten van regio’s of landen die je gaat doorkruisen kun je vervolgens downloaden. Dat kan op twee manieren:

 • Zoom steeds verder in op de kaart die je wilt. Op een gegeven moment verschijnt er een scherm met de vraag of je die specifieke regio wil downloaden. Klik op ‘download’.
Of:
 • Klik op het menu onderop op het meest rechter icoon (de verticale streepjes). Ga naar ‘gedownloade kaarten’ en zoek daar het land naar keuze. Op deze manier kun je een heel land in één keer laden.

De app is nu klaar voor gebruik

Maar, je wilt vast ook de route en evt. de overnachtingsadressen van je camino erin!

 

 

Route en overnachtingsadressen

 

Route en overnachtingsadressen

 

Op Santiago.nl vind je GPX en KML/KMZ bestanden die je in deze apps kunt laden en die je per land tot op straatniveau alle pelgrimswegen laten zien. En van België, Frankrijk, Portugal, Nederland en enkele Spaanse camino's zijn er bestanden die de overnachtingsplaatsen met informatie op de juiste plaats op de kaart zet.

 

Maar voordat u gaat downloaden, kunt u deze routes en accommodaties ook op deze webpagina bekijken. Op deze kaart kunt u de overnachtingen zichtbaar maken door op het oogicoon links van de gewenste optie in de lijst te klikken.

 

Als je andere routebestanden wil hebben kun je deze vinden op sites als www.wikiloc.com en www.GPSies.com

Ga als volgt te werk om de routebestanden van de site van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob te downloaden:

- Voor de route 

 • Ga met je smartphone naar de downloadpagina van deze website.
 • Scrol naar het land waarvan je de route wil, het bovenste (groene) blokje bestaat uit downloads van pelgrimsroutes met daarin een KMZ en een GPX bestand. Kies voor Maps.me het KMZ bestand, voor andere apps het GPX bestand.
 • Je smartphone begint nu met downloaden.
 • Als dat na enkele seconden klaar is, trek dan het menu vanaf de bovenkant van je smartphone naar beneden en klik op ‘downloaden voltooid’. De eerste keer zal je smartphone vragen om ‘actie voltooien met’ of ‘openen met’.
 • Bij bijna alle smartphones zie je dan het embleem staan van ‘maps.me’ (en/of een andere app die je gebruikt). Klik op de app van je keuze. Bij een Iphone of Ipad kan er een tekst in beeld komen. Druk rechtsonder op de drie puntjes boven elkaar. Nu verschijnt een menu met onderaan ‘Openen in Safari’, Klik hierop en er verschijnt de tekst ‘Openen met maps.me’. Klik hierop.
 • Belangrijk is om eerst de app te installeren voordat je deze bestanden downloadt.
 • Ga nu in de app maps.me naar het land van je gedownloade route, je ziet nu alle Jacobswegen in dat land. Als je inzoomt zie je iedere route tot op straatniveau.

- Voor de overnachtingsadressen

Tot nu toe is er van België, Frankrijk, Portugal en Nederland een vrij compleet bestand met daarin overnachtingsadressen, van Spanje alleen van de Camino Frances, de Primitivo en de Invierno. Dat van Nederland heeft wel veel adressen maar nog met beperkte informatie. Check de versiedatum van deze bestande, regelmatig verschijnen er updates en mogelijk worden later ook andere routes in kaart gebracht. Hou voor informatie de site santiago.nl, de NGSJ facebookpagina of de ‘Ultreia’ in de gaten.

 • Ga met je smartphone naar de downloadpagina van deze website.
 • Scrol naar het land waarvan je het overnachtingsbestand wil, het tweede (rode) blokje bestaat uit downloads van overnachtingen met daarnaast 7 verschillende downloads. Aangegeven staat welk bestand je voor welke app nodig hebt. Klik op het bestand naar keuze.
 • Je smartphone begint nu met het downloaden van deze nieuwste versie.
 • Als het na enkele seconden klaar is, trek dan het menu vanaf de bovenkant van je smartphone naar beneden en klik op ‘downloaden voltooid’. De eerste keer zal je smartphone vragen om ‘actie voltooien met’ of ‘openen met’. Als het goed is zie je dan het embleem staan van ‘Maps.me’. Klik hierop. Belangrijk is om eerst de app te installeren voordat je deze bestanden downloadt.
 • Ga nu naar de app Maps.me en zoom in op het land waarvan je het bestand zojuist opgehaald hebt. Je ziet vele gekleurde bolletjes of vlaggetjes. Ieder bolletje of vlaggetje staat voor een adres, als je erop klikt zie je meer informatie over dat adres.
 • Wat ook mogelijk is: download de PDF versie van deze overnachtingen. Deze kun je uitprinten of als bestand in je smartphone meenemen.

 

We hopen dat je net zo enthousiast bent over deze bestanden als dat wij dat zijn. Help mee om deze te verbeteren en actueel te houden! We zien daarom graag je feedback, aanvullingen en verbeteringen per email tegemoet op overnachtingen@santiago.nl of via het webformulier op onze website.

 

Buen Camino y buenas noches!