Roncesvalles

Social Share

01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home

     

 

Je hebt de weg naar Santiago de Compostela gelopen of gefietst en onderweg genoten van hartelijkheid en gastvrijheid. Je hebt het plan naar Santiago te gaan en je hoort enthousiaste verhalen van je partner of vrienden. Mogelijk redenen om twee weken per jaar als vrijwilliger, 'hospitalero voluntario' te werken in de pelgrimsherberg van Roncesvalles.

Roncesvalles

Voor velen is het de eerste etappe: van St. Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles. Via de route Napoléon over de Pyreneeën, steil naar boven en nog steiler naar beneden, ongeveer 27 km. Het is wennen aan de rugzak en de benen zijn nog niet echt in vorm. De tocht door de bergen is schitterend maar inspannend. Vaak doodmoe ploffen de pelgrims neer bij de inschrijfbalie. Een hartelijk welkom, liefst in verschillende talen, is dan nodig. Vooral pelgrims die alleen lopen kunnen naast een bed en een douche een hartelijke ontvangst goed gebruiken.

Na wat rust en een douche knappen ze op, gaan het dorp verkennen, een pelgrimsmenu reserveren en/of de pelgrimszegen halen in de kerk. Na een weldoende nachtrust zijn ze klaar voor de volgende etappe die alleen maar makkelijker wordt.

Als de poort door de hospitaleros wordt open gezet vliegen de pelgrims weer uit, als postduiven op weg naar Santiago. Vele pelgrims drukken je de hand of geven je een zoen als dank voor de warme ontvangst. Je wenst ze een 'buen camino'.

 

 

Roncesvalles is het eerste Spaanse dorp als je de Pyreneeën bent overgestoken vanuit Saint Jean-Pied-de-Port. Het ligt in een prachtig dal en is eigenlijk een groot kloostercomplex. Naast het klooster en een paar historische gebouwen zijn er twee hotel-restaurants, La Posada en Casa Sabina. In het klooster is nog een hotel ondergebracht, bekend onder twee namen 'Hotel Roncesvalles' en 'Casa de Beneficiados'. Het dorpje is één brok geschiedenis en sinds de vroege Middeleeuwen worden er pelgrims ontvangen.

Er komen veel pelgrims omdat drie van de vier grote Europese Jacobswegen door Frankrijk even voor St. Jean-Pied-de-Port samen komen. Veel lopers starten daar hun tocht naar Santiago. Bovendien komen, vooral Spaanse pelgrims, met de bus om in Roncesvalles aan hun camino te beginnen. Roncesvalles is een belangrijke pleisterplaats, zowel voor pelgrims die al lang onderweg zijn als voor starters.

Lees verder

 

 

Geïnteresseerd? Suggesties? Meedoen?

De werkgroep wil zijn werk niet alleen doen binnen studeerkamersferen. We zijn er uitdrukkelijk ook voor de regio’s en collega werkgroepen. Neem daarom voor vragen en suggesties contact met ons op!