De albergues/refugio's in Roncesvalles

Social Share

01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home

De Herberg in Roncesvalles


De Albergue in Roncesvalles kent een aantal afdelingen:

 

De winterherberg in het klooster.

 

 

 

De winterherberg wordt gevormd door twee ruimtes in het klooster met in totaal 17 stapelbedden waar 34 pelgrims kunnen overnachten. Er zijn ook de nodige sanitaire voorzieningen en een wasmachine. Deze herberg wordt vooral in de winter gebruikt. In de zomer dient deze herberg als overloop als de nieuwe herberg Aterpea vol raakt. 

 

  

 

 

 

 

  De herberg Aterpea

 

De albergue 'Aterpea' is na een indrukwekkende restauratie op 25 februari 2011 geopend.  Een deel van het klooster is hiervoor gerenoveerd. De nieuwe herberg telt 183 bedden gespreid over drie verdiepingen. Daarnaast zijn ook twee appartementen voor dienstdoende hospitaleros. Op de benedenverdieping is een bergplaats voor schoenen, een goed uitgeruste keuken, selfservice automaten met eten en drank, een eetzaal, een bibliotheek en een ehbo-kamer. In het souterrain is de wasserij. Daar kunnen pelgrims hun handwas doen of tegen betaling hun kleding en spullen laten wassen door de hospitaleros.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   "De oude albergue 'Itzandegia'

 

 

 

De oude albergue 'Itzandegia' dateert uit de 13e eeuw, deed ooit dienst als kerk, als onderkomen voor pelgrims, als stal en graanopslag en als politiebureau. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het gebouw grondig gerestaureerd en in 2002 kreeg het zijn oude bestemming als 'albergue de peregrinos'/pelgrimsherberg terug. Per 1 januari 2015 heeft deze oude herberg echter weer een nieuwe bestemming gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse hospitaleros in Roncesvalles


 

 

Sinds 2003 heeft het Klooster/'La Colegiata' de opvang van pelgrims grotendeels uit handen gegeven en ons, leden van het NGSJ gevraagd als vrijwilliger 'hospitalero'/gastheer of gastvrouw, op te treden. In 2011 is de nieuwe herberg geopend en zijn de werkzaamheden van de hospitaleros behoorlijk uitgebreid.
Wij zijn echter blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van pelgrims op deze zeer historische plaats.
Als hospitalero ben je gastvrouw of gastheer voor de pelgrims en je doet dat namens het Klooster van Roncesvalles. Dit houdt in dat je de regels die het Klooster hanteert handhaaft. Bovendien zijn we zelf ook gast van het Klooster. Het is belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn.
Het Klooster is ons als hospitaleros van het NGSJ dankbaar voor onze hulp.

 

Terug                                                                                    Lees verder